AITAS.LV
AITAS.LV

Jēra kājas cepetis (18049/0)


Publicēts: 22.10.2013

Biedzot pienāca tā diena, kad nogaršojām šī gada jēru. Tiem, kas ēduši jēra gaļu (ne vecu aitu vai aunu), droši vien mutē jau saskrien siekalas, iztēlojoties sulīgo, maigo gaļu, kuru lieliski papildina rozmarīns, timiāns un vecais labais ķiplociņš.

Šāda cepeša iegūšanai būs nepieciešamas sekojošas sastāvdaļas:

  1. jēra pakaļkāja (vidēji 2-3 kilogrami);
  2. rozmarīns (svaigs labāk, bet ja nav, der arī kaltēts)
  3. timiāns (tas pats, kas ar rozmarīnu)
  4. ķiploks (pāris galviņas)
  5. svaigi samalti melnie pipari
  6. sāls (labāk rupjgraudains, piešķir labāku garšu nekā tie baltie, smalkie sāls putekļi)
  7. labas kvalitātes olīveļļa - dažas ēdamkarotes
  8. labs vīns (Austrālijas vai Argentīnas sarkanie der gana labi) - dažas ēdamkarotes
  9. follija

Nomizojam ķiplokus. Daiviņas var sadalīt uz pusēm. Ar asu nazi taisa iegriezumus jēra kājas mīkstumā un šajos caurumos sabaksta ķiplokus. No abām pusēm.

Timiānu, rozmarīnu, sāli, piparus sajauc ar eļļu un vīnu. Ar šo maisījumu ierīvē jēra kāju. Ietin folijā un ielik vēsumā uz vairākām stundām.

Pirms ieplānotā cepšanas laika vēlams gaļu izņemt no ledusskapja un atstāt istabas temperatūrā uz 2-4 stundām.

Cepeškrāsni jāuzkarsē līdz 200 grādiem pēc Celsija. Šādā temperatūrā folijā ietīto gaļu cep aptuveni 30 minūtes. Pēc tam temperatūru samazina līdz 180 grādiem un cep 2-3 stundas (rēķina 1h uz 1 kilogramu). Lai iegūtu brūnu garoziņu, pēdējās 20 minūtes cep bez folija, to atstājot tikai zem gaļas. Pēc tam ļauj gaļai pastāvēt vēl siltā cepeškrāsnī vismaz 30 minūtes.

Pēc tam gaļu sagriež un ēd kopā ar svaigiem zaļumiem, svaigiem vai apceptiem dārzeņiem (selerija, pētersīlis, pastinaks, kālis utt. Kartupeļus klāt neservējam.).

Labu apetīti!

 

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Add a new comment:


info at aitas lv